Blogg

Att bråka med verkligheten

"I am a lover of what is, not because I'm a spiritual person, but because it hurts when I argue with reality.”
Byron Katie
Grundare av "The Work"
"The irony is, the more you try to control life and others, the more out of control you feel"
Adyashanti
Lärare och författare

Det är ofta jag kommer på mig själv att tycka att världen borde vara annorlunda;
Min partner borde inse att hon har fel. Mina föräldrar borde inte ha gjort som dom gjorde. Min vän borde ha betett sig bättre. Politiker borde inte agera som dom gör. Världen borde inte vara så orättvis.

Det är också ofta jag kommer på mig själv tycka att jag själv borde vara annorlunda;
Jag borde inte ha sagt så. Jag borde vara mer såhär. Fan jag borde inte ha skämt ut mig sådär. Jag borde inte se ut som jag gör. Jag borde ha vetat bättre.

Kan du känna igen dig?

Våra egna tolkningar, eller versioner av verkligheten, kan många gånger ställa till det för oss. Våra förväntningar på oss själva och andra kan ofta leda till att vi blir besvikna, ledsna, arga och förvirrade. Det kan också få oss att reagera snabbt, kasta ur oss taskiga kommentarer, ta okloka beslut och ställa till med onödiga besvär.

Det är som att vissa tankar, med starka känslor bakom, har en förmåga att “fånga” oss och få oss att agera omedvetet. Få oss att reagera automatiskt, som på autopilot.

Personligen är jag jävligt less på att komma på mig själv levandes i autopilot. Att tro på tankar om att jag inte duger som jag är. Att lyssna på denna malande röst i huvudet som ständigt kritiserar mig själv och andra. Som ständigt söker upp och skapar problem.

Här kan mindfulness praktik hjälpa oss. Att få syn på denna typ av tankar innan dom fångar vår uppmärksamhet. Att träna oss i att vara grundade i oss själva och inte lika lättdistraherade. Att hjälpa oss vara medvetna om vad som försiggår, inom oss men även utanför oss, och förhålla oss till det på ett klokt sätt. För att bråka mindre med verkligheten och njuta mer utav den.

“Mindfulness practice means that we commit fully in each moment to be present; inviting ourselves to interface with this moment in full awareness, with the intention to embody as best we can an orientation of calmness, mindfulness, and equanimity right here and right now.”
Jon Kabat-Zinn
Grundare av MBSR
Om du vill läsa mer om vad mindfulness är, och hur det kan vara värdefullt för dig, kan du göra det här.
Här har du också en av mina senaste meditationer, om du vill landa i en stunds stillhet:
Med värme till nästa gång,

Aleksandar

En brygga till stillhet

Mitt mål är att bidra till en framtid där vi människor lever i djup kontakt med oss själva, varandra och vår omvärld.